Kiedy stosować liofilizację?
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów termolabilnych, czyli wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, która powoduje jego rozkład lub utratę aktywności biologicznej czyniąc go bezużytecznym.
Istota liofilizacji żywności
W pierwszej fazie procesu liofilizacji, zamraża się preparat, który ma zostać pozbawiony wody. Następnie preparat w stanie zamrożenia wprowadza się do próżni (zwykle ciśnienie poniżej 10 Pa), w której następuje odpowiednio szybka sublimacja (przejście ze stanu stałego w stan gazowy z pominięciem stanu ciekłego) rozpuszczalnika (wody, benzenu, dioksanu i innych). Do przeprowadzenia procesu liofilizacji służy liofilizator.
Budowa i działanie liofilizatora laboratoryjnego
Liofilizator jest zbudowany z pompy próżniowej (najczęściej olejowej), urządzenia usuwającego parę rozpuszczalnika (wymrażacza) oraz naczyń i komór, w których umieszcza się suszone preparaty, przy czym komory i naczynia często są elementami zewnętrznymi, przyłączanymi za pomocą złączy i zaworów liofilizatora.
Liofilizatory laboratoryjne są produkowane jako samodzielne urządzenia oraz mniejsze, stawiane na blacie. Różnią się między sobą głównie pojemnością wymrażacza (zwykle 1 – 20 litrów lodu) oraz temperaturą jego pracy (najczęściej −50 lub −85 °C).